onlinefotoservices.nl Beginpagina | Zoeken | FAQ | Links | Bedankt! | Over deze site | Mail
Fout gevonden?
Foto kerstkaarten maken - persoonlijk en bijzonder
1e fotokaart is gratis - bij Kaartje2go
22-06-2011

Xpozer - een uniek spansysteem

Xpozer.nl heeft een nieuwe manier bedacht om foto's op te hangen. Dat mochten wij uitproberen. Hoe we dat gedaan hebben staat hieronder beschreven.

Spansysteem

Bij Xpozer wordt de foto scherp afgedrukt op een soort folie. Deze folie wordt vervolgens opgespannen op een soort raamwerk. Door het spansysteem wordt de folie (de foto dus) strak opgespannen. En als je dit aan de muur hangt, is het spansysteem onzichtbaar en lijkt de foto voor de muur te zweven.

Foto

Omdat de foto haarscherp wordt afgedrukt op het folie werd het idee geboren om een fotomozaïek te maken. Voor een dergelijke fotomozaïek heb je heel veel foto's nodig!
Een leuke manier om aan veel foto's te komen is om van een video foto's te maken. Dat kan met het programma ffmpeg. Hiermee kun je videobeelden extraheren uit de video (met dit programma kan nog veel meer, maar daarover een andere keer). Met het volgende commando wordt elke tiende seconde het videobeeld omgezet naar een fotobestand:

ffmpeg -i italie_video.dv -s 240x192 -r 1/10 fotos/italie%05d.jpg

Zo is de Italië vakantievideo van een uur omgezet naar honderden foto's. Deze foto's werden vervolgens aangeboden aan het programma metapixel die er een fotomozaïek van maakte. De basis foto voor de mozaïek is een foto van een vlinder. De gemaakte mozaïek door metapixel staat hieronder:

Websites gebruikte software:

Bestellen

De mozaïek was klaar. Het was een flink bestand geworden, te groot volgens de aanleverspecificaties van Xpozer (maximaal 60 Mb en 7500 x 7500 pixels). We hebben met fotobewerkingssoftware (gimp) de foto verkleind tot 7400 x 4934 pixels. Toen gingen we het bestelproces in:

Op de website van Xpozer gaan we naar de Webshop pagina. De eerste stap is dan het kiezen van het gewenste formaat. Wij kiezen voor Xpozer XL, dat is 60x90 cm.
De volgende stap in het bestelproces is het uploaden van het fotobestand. Dit is de gebruikelijke procedure die heel vaak gebruikt wordt. Het is een groot bestand, dus dat duurt even. Helaas krijgen we een melding dat het bestand te groot is! Volgens de melding mag de resolution niet meer dan 7300x7300 pixels zijn. Dit komt niet overeen met de bovengenoemde aanleverspecificaties pagina. We verkleinen de foto nog verder zodat de breedte onder de 7300 pixels komt. We uploaden het bestand opnieuw en nu lukt het wel.
Bij stap 3 kan de foto 'bijgesneden' of geroteerd worden. Als dit gelukt is wordt tenslotte een voorbeeld getoond hoe het er uit gaat zien. Als dit naar tevredenheid is kan de gebruikelijke betalingshandelingen gedaan worden. Dat wordt hier niet verder beschreven, omdat dit niet de eerste webshop is op het internet.
Als de betaling geslaagd is, wordt de factuur per e-mail opgestuurd en wordt gemeld dat de bestelling in behandeling wordt genomen.

Het resultaat

Na drie dagen wordt er rechthoekige doos afgeleverd. Dat is wel heel erg snel!
Over de verpakkingsdoos is goed nagedacht. De verpakking is ook gelijk de gebruikershandleiding, slim!
Na het verder openen van de doos wordt het spansysteem zichtbaar.
Het opspansysteem bestaat uit drie delen die op een simpele manier in elkaar gezet worden. De instructie is super duidelijk, een kind kan de was doen.
Op de foto is de veer (rechts) zichtbaar waarmee de foto wordt opgespannen op het raamwerk.
En dit is het resultaat hangend aan de muur
Ingezoomd op een stukje van het schilderij

Conclusie

Xpozer is een slim opspansysteem. Eigenlijk zie ik alleen maar voordelen: makkelijk te monteren; scherpe afdruk; het opspansysteem zorgt ervoor dat de foto mooi strak hangt; het opspansysteem is zelf niet zichtbaar; het schilderij lijkt voor de muur te zweven, wat een mooi effect geeft.

Xpozer kan heel goed als een soort wissellijst dienst doen. Je moet dan wel een paar foto's op het folie laten afdrukken, die je dan laat rouleren.
Voor (semi) professionele fotografen die wel eens exposeren lijkt het me een geweldig systeem.
In de huiskamer is het natuurlijk ook een blikvanger. De mozaïek trekt de mensen wel aan!
Op de website van Xpozer staan ook ideeën.

Prijzen

Hier onder staan een aantal prijzen (16-06-2011). Op de website van Xpozer staan uiteraard de actuele prijzen.
Product naam Afmeting Prijs
Xpozer L 44 x 66 cm € 59
Xpozer XL 60 x 90 cm € 95
Xpozer XXL 90 x 135 cm € 129

Over Xpozer

Twee studenten uit Delft zochten een paar jaar geleden een mooie manier om een grote foto te geven aan hun moeders voor moederdag. En toen is het idee voor Xpozer geboren. Na de Delftse studie is het bedrijf Xpozer opgezet. Inmiddels is er een massaproductie opgezet met alleen maar Nederlandse productiepartijen. De Xpozer is een product dat ontworpen en geproduceerd is op Nederlandse bodem.

Het bedrijf heeft zich als doel gesteld om de Xpozer wereldwijd neer te zetten als de nieuwe standaard om foto's mooi op te hangen. Het bedrijf richt zich op het neerzetten van innovatieve fotoproducten.

Nog meer recensies...
 
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Op grond van de informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder controle van de gegevens bij de bron.
Wilt u ons met een e-mail informeren als u onjuiste informatie hebt gezien?