Is witbrood ongezonder dan bruinbrood?

Blog Is witbrood ongezonder dan bruinbrood?

Veel mensen zeggen dat witbrood ongezonder is dan bruinbrood. Hoe donkerder het brood, hoe meer voedingsstoffen in het brood zitten en dus hoe gezonder. Maar, klopt dit wel? Hieronder lees je alles over witbrood en bruinbrood.

Bloem

Witbrood bevat alleen de binnenkant van de graankorrel. Deze korrel is vermalen tot bloem en is niet zo voedzaam. Echter, dit maakt witbrood zachter en hoef je er minder lang op te kauwen. Dit is een van de redenen dat veel mensen kiezen voor witbrood. Je denkt nu waarschijnlijk dat bruinbrood dan wel veel van die graankorrels bevatten… Toch is niets wat het lijkt.

Kleurtje

Bruinbrood is vaak witbrood met een kleurtje. Fabrikanten voegen kleur toe door middel van moutmeel of gekarameliseerde suiker. Dit doen ze omdat veel mensen witbrood lekkerder vinden dan bruinbrood, maar bruinbrood gezonder is. De kleur houdt jou dus voor de gek en is niet gezonder dan witbrood. Net als meergranen: het brood bevat dan misschien wel drie graansoorten, maar het brood kan nog steeds gemaakt zijn van bloem. Ook is waldkorn slechts een hippe naam. Kijk daarom naar de ingrediënten van het brood en niet naar de kleur.

Volkoren

Volkorenbrood is de gezondste keuze. Deze broden zijn gemaakt van hele graankorrels. Als je toch liever voor witbrood gaat, is het belangrijk om alsnog voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels binnen te krijgen. Eet daarom vezelrijke producten zoals groente, fruit, volkorenpasta, zilvervliesrijst, noten, zaden, peulvruchten en yoghurt. Ook bestaat er witbrood verrijkt met voedingsvezels als je liever geen volkorenbrood eet.

Recente berichten